Kapustník (osúch s kyslou kapustou)

kapustnik

10g kvasníc
100ml mlieka
225ml vody
štipka cukru
200g polohrubá biela špaldová múka
50g hladká (príp. polohrubá) celozrnná špaldová múka
75g pšenová múka
1 vajce (alebo 3 prepeličie)
1 čaj.lyžička soli
1/2 čaj.lyžičky mletej rasce
250g kyslej kapusty (premytej a vymačkanej z vody)
1 pol.lyžica ghí masla
2-3 stopky stopkového zeleru
4 pol.lyžice (ovčieho) jogurtu alebo kyslej smotany
2 pol.lyžice nastrúhaného syra pecorino (príp. parmezán al. grana padano)
sušený/čerstvý kôpor (alebo koriandrová vňať)

Z kvasníc, vlažného mlieka a štipky cukru urobíme kvások. Necháme postáť 10′.
Navážime do misky múky, soľ, rascu, urobíme priehlbinku, vyklepneme vajce, pridáme kvások a vodu a vymiešame redšie cesto. Necháme postáť 5′. Zatiaľ si opláchnutú a vymačkanú kapustu nakrájame nadrobno.
Po 5′ ju vmiešame do cesta, dobre premiešame a cesto vylejeme na vymastený plech (ja som potrela ghí, plech mal rozmery 35x27cm).
Necháme na teplom mieste podkysnúť 30-40′ (netreba zakrývať fóliou, stačí len prikryť utierkou).
V medzičase si prichystáme „pokrývku“:
Na lyžici ghí masla podusime nakrájaný stopkový zeler (aby pri pečení nepustil do cesta vodu), ak máme staršie deti, môže byť aj cibuľka, alebo zelená časť póru. Necháme vychladnúť.
Zmiešame ovčí jogurt s nastrúhaným pecorinom.
Keď cesto na plechu podkysne, zľahka (vo veľmi tenučkej vrstve) ho potrieme jogurtovo-syrovým „dipom“, poukladáme dusený zeler (s čo najmenej tuku z panvice), posypeme sušeným kôprom a pečieme na 170-175’C na teplovzduchu asi 20-25′ (vyskúšame špáratkom/špajlou).
Servírujeme po miernom vychladnutí nakrájaný na kocky buď s kyslou kapustou, alebo dákym picklesom, prípadne s trochou dipu z ovčieho jogurtu a bryndze, alebo jogurtu a pecorina.

Cesto je po upečení mäkučké, nie je vôbec suché, má veľmi príjemnú chuť a zjedia ho aj notorickí odmietači kyslej kapusty 😉

Kto nemôže mlieko, dá len vodu. Múky sa tiež môže dať len 300g bielej polohrubej (špaldovej), ak doma niet celozrnnej, či pšenovej.
Kto má „koprivku“ z kôpru, môže použiť saturejku, alebo čerstvú koriandrovú vňať (tú až po upečení kapustníka).

Tento osúch sa dá upiecť na jednom plechu pre celú rodinu: pre mäsožravcov je možné pridať na časť cesta na kocky nakrájanú a vypečenú kvalitnú slaninku (najlepšie opiecť spolu slaninu a zeler, na cesto naukladať bez vypečenej masti), túto časť cesta po potretí dipom ešte posypať čiernou rascou a podávať s dvoma veľkými kopami kyslej kapusty 🙂

Autor(ka): Veska

Post Author: Recepty od vás

Radi uverejníme aj Váš recept. Recepty môžete posielať cez stránku Pošlite recepty, prípadne emailom na info@cojediazdravedeti.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *