Kelový pívarok

 

kelova-omacka
(milk&gluten free)

1 mensia hlavka kelu
2-3 salotky
1-2 struciky cesnaku
1 mala bulva celeru
mandlove mlieko
cela rasca, kurkuma, sladka cervena paprika, senovka grecka
saturejka, ligurcek
s&p podla chuti a potreby

Z kelu odstranime vonkajsie listy, prekrojime na stvrtiny, odstranime hlub aj velmi tuhe casti vonkajsich listov.
Pokrajame na tenke pasiky, vlozime do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby kel trochu trcal nad hladinu vody. Pridame strucik-dva cesnaku, rascu (asi pol cajovej lyzicky), senovku, saturejku a ligurcek, aby nam pri traveni nebolo tazko 😉
Varime bez pokrievky asi 20-25′ podla tuhosti kelu, kym kel nie je makky.
Medzitym si nakrajame salotku na drobne kococky, celer osupeme a tiez nakrajame na asi 1cm kocky.
Na roztopenom ghi masle rozvoniame kurkumu so stipkou mleteho cierneho korenia, pridame salotku a stipku soli (alebo cibulovo-cesnakove korenie: cibula prasok &cesnak prasok &troska soli), chvilku podusime, nasledne pridame kocky celeru, chvilku restujeme (tak, aby celer ani salotka nestmavli), zaprasime polkou cajovej lyzicky mletej cervenej sladkej papriky a ihned podlejeme mandlovym mliekom. Dobre premiesame a vylejeme do uvareneho kelu, povarime este 5′, aby sa chute prepojili.
Kelovu omacku dochutime solou a mletou rascou, ak je to potrebne.
Ak je moc riedka, mozeme zahustit 1-2 zltkami.
Servirujeme s vajickami (tu prepelicie), alebo aj dusenym telacim masom.

Ak nemame v plane podavat s masom/vajickami, mozeme alternovat suroviny na uplne vegan verziu (so znizenym mnozstvom tuku): nahradime celer zemiakmi/bielymi batatmi (alebo ponechame celer), mandlove mlieko ovsenou smotanou alebo spaldovym mliekom, ghi maslo olivacom a ak by bola omacka moc riedka, mozeme zahustit troskou spaldovej, ci pohankovej krupice. Potom mozeme podavat aj s krajcom kvaskoveho chleba.

Autor(ka): Veska

Post Author: Recepty od vás

Radi uverejníme aj Váš recept. Recepty môžete posielať cez stránku Pošlite recepty, prípadne emailom na info@cojediazdravedeti.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *