Pickles, vitamínová bomba

pickles
Suroviny:
1/2kg červená repa
1/2kg kaleráb
1 menšia cibuľa (cca 100g)
1% soli = 11g
Nádoba na kvasenie (sklenený pohár s viečkom alebo tzv. picklesák).
Postup:
1. Očistenú repu a kaleráb nastrúhame na prúžky.
2. Dôkladne si umyjeme ruky. Do misy dáme nastrúhanú zeleninu a odváženú soľ, ktorú rukami poriadne prepracujeme do zeleniny, aby pustila šťavu. Chvíľku necháme postáť.
3. Nakrájame nadrobno cibuľu a jemne ju vmiešame do osolenej zeleniny.
4. Zeleninu preložíme do nádoby, v ktorej ju budeme kvasiť a dôkladne utlačíme tak, aby bola zelenina úplne ponorená a aby zostala šťava niekoľko cm nad zeleninou.
5. Pokiaľ by bolo šťavy málo, použite na doliatie prevarenú vychladnutú vodu.
6. Nádobu uzatvorte tak, aby sa dostal k zelenine vzduch a nechajte kvasiť 4-5dní pri izbovej teplote. Zvoľte miesto, kde je stála teplota (nie na slnko, či k radiátoru).
7. Po niekoľkých dňoch pustí zelenina šťavu a môže začať byť cítiť. To je dobré znamenie, že prebieha proces mliečneho kvasenia.
8. Po niekoľkých dňoch ochutnajte, či je zelenina dostatočne mäkká a kyslá (každému vyhovuje iná chuť) a ak sa vám zdá ešte tvrdá, nechajte kvasiť o deň dlhšie.
9. Keď bude zelenina hotová, preložte ju do sklenených pohárov do chladničky tak, aby bola vždy ponorená v šťave. Opäť platí, že je možné doliať prevarenú vodu alebo šťavu, ktorá vytiekla počas kvasenia.
Takto uskladnená zelenina vydrží v chlade niekoľko mesiacov.

Post Author: Alexandra Popovičová

Mama, ktorá pred dvomi rokmi založila skupinu čo jedia zdravé deti na facebooku, aby inšpirovala maminy na zdravšie varenie pre prvé roky ich detí. Dnes buduje značku Čo jedia zdravé deti, zameranú na kvalitné detské jedlo doma, v jasliach a škôlkach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *