Špaldoto (špaldové kernotto)

veska1

 

Na 4 (dospelácke) porcie:
250g špaldových krúpov (kernotto)
1/2 malej oranžovej tekvice (muškátová, maslová, hokaido), alebo v krájanom stave v objeme 1 hrnčeka (250ml)
200-250g uvareného cíceru
1 väčšia cibuľa
cca 750ml domáceho vývaru / vody
cca 150-200ml ovsenej smotany (príp. špaldovej, či mandľovej)
kurkuma, čierne korenie, senovka, rasca, saturejka
čerstvá (al.aj sušená) vňať koriandra, gomasio (zmes drveného ľanu a soli)
olivový olej/ghí maslo

Na noc namočíme cícer, ráno zlejeme, prepláchneme a uvaríme domäkka. (Príp. použijeme už hotový cícer, optimálne zo sklenej nádoby.)
Kernotto na sitku dobre prepláchneme, dáme na 2h namáčať do studenej vody.
Kernoto zlejeme, prepláchneme a dáme variť do litra vody (bez soli), varíme al dente asi 30′.
Pripravíme si zeleninový vývar (alebo ak máme hotový, použijeme ten, len ho dáme zohrievať až variť na slabom plameni).
Uvarené kernotto zlejeme, neoplachujeme.

Cibuľu nakrájame najemno, tekvicu na malé kocky.
Na hlbšej panvici zohrejeme tuk, pridáme pol lyžičky kurkumového prášku a čerstvo zomleté čierne korenie, senovku, rascu.
Chvíľku necháme rozvoňať a pridáme cibuľu. Podusíme, pridáme krájanú tekvicu a opäť dusíme. Pridáme povarené kernotto a zalejeme variacim sa vývarom – postupujeme ako pri rizote, pridávame naberačku-dve na panvicu, ďalšiu dávku až po vsiaknutí vývaru. Ide to celkom rýchlo (tým, že je špalda už povarená). Keď má kernotto požadovanú mäkkosť, vlejeme rastlinnú smotanu trošku nariedenú vodou (len ak je veľmi hustá).
Následne vložíme cícer a prehrejeme ho spolu s kernottom.
Ak máme čerstvú vňať, posypeme až po vypnutí plameňa, ak sušenú, dáme súčasne so smotanou, aby trocha zmäkla.

Gomasiom/soľou dochucujeme na tanieri. (Ja som urobila gomasio zo zlatého ľanu a trochy hrubozrnnej soli v kávovom mixéri tesne pred podávaním.)
Kto z dospelých chce mať viac indický nádych, nech si zakápne trochou limetovej šťavy a pridá čili a mletý zázvor.

Autor(ka): Veska

Post Author: Recepty od vás

Radi uverejníme aj Váš recept. Recepty môžete posielať cez stránku Pošlite recepty, prípadne emailom na info@cojediazdravedeti.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *