Tekvicový krém s mrkvovými rezancami

mrkvove

Na polievku (krém):
1 malá hokkaido tekvica (velkosti pomela), vydlabaná a nakrájaná aj so šupkou na kocky
1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na menšie kúsky
1 menšia cibuľa (žltá/červená) nakrájaná na kocky
1 paradajka, rozkrájaná
pol kávovej lyžičky mletej rasce (podľa veku aj iné koreniny, napr. kurkuma a štipka čierneho korenia, senovka grécka, čierna rasca, rímska rasca)
štipka sušenej saturejky (alebo pamajoránu)
1 polievková lyžica ghí masla (resp. olivového oleja)
cca 1l vody/zeleninového vývaru
soľ podľa potreby

Na mrkvové rezance:
2-3 stredne veľké mrkvy
vriaca voda

Na roztopenom ghí zľahka opražiť cibuľu, pridať rascu (príp. iné koreniny), aby sa rozvoňala, následne pridať tekvicu, mrkvu, paradajku, saturejku (príp. iné obľúbené bylinky), zaliať vriacou vodou, alebo domácim zeleninovým vývarom. Variť približne 15′, rozmixovať tyčovým mixérom.
Prípadne všetky suroviny na polievku pkrem soli vložiť do prístroja typu Miomat/Vitamilk a uvariť krém na programe Nutričná kaša.
Kým sa varí polievka, prichystať mrkvové rezance: mrkvu očistiť škrabkou, potom tou istou škrabkou pozdĺžne „nastrúhať“ mrkvu na tenké plátky, tie prekrojiť na požadovanú dĺžku rezancov, navrstviť niekoľko plátkov na seba a nakrájať ich pozdĺžne na tenké rezance (ako pri rezancoch z cesta).
Rezance zaliať vriacou vodou, nechať oblanšírovať cca 30-45″, zliať a pokvapkať roztopeným ghí maslom, alebo olivovým olejom. Vyvarenú mrkvovú vodu použiť na doriedenie tekvicového krému na požadovanú hustotu. (Miesto mrkvy možno použiť paštrnák.)
Soliť polievku až na úplny záver, podľa veku konzumentov.
Servíruje sa napríklad ako tu, na obrázku, s pár kvapkami tekvicového oleja a nasucho opraženými, NEsolenými tekvicovými semienkami a čerstvou pažítkou.
Pre dospelých a staršie deti je možné pridať kúsok čerstvého podrveného zázvoru, podľa chuti aj chili/kajenské korenie.
Všetky suroviny sú aktuálne dostupné v čerstvom, dozretom stave aj na trhoviskách, tak to treba využiť 🙂
V prípade domácich zdrojov je možné do nanajvýš jednej hodiny mať čerstvo obraté plody v podobe takejto polievky už aj v bruškách. :))

Autor(ka): Veska

Post Author: Recepty od vás

Radi uverejníme aj Váš recept. Recepty môžete posielať cez stránku Pošlite recepty, prípadne emailom na info@cojediazdravedeti.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *