1, verzia „Pre deti“ (bez sladidla)
vylúpané pečené gaštany, pokrájané
karobový prášok
Bourbon vanilka prášok
mandľové mlieko
Všetky suroviny dáme do foodprocesora/výkonného mixéra a vymixujeme na hustý krém (Prípadné „hrčky“ nie sú na závadu). Mandľové mlieko prilievame postupne, zmes pravidelne stierame zo stien nádoby a vanilový a karobový prášok (pri)dávame podľa vlastnej chuti.
Ide to aj s varenými gaštanmi, mlieka je potom potrebného menej.
Pozn.: pozor, fakt chutí úplne inak ako nutela.. ? To len aby nedošlo ku sklamaniu, pokiaľ sa očakáva táto chuť. Chuť je gaštanovo-karobová.
2, Vytunená verzia pre mlsné jazyky dospelých (chuť sa približuje k spomínanej „zlobe“ čoko-orieškovej):
vylúpané pečené gaštany, pokrájané
lieskovce, krátko ohriate na suchej panvici
karobový aj kakaový prášok
Bourbon vanilka prášok
ryžový sirup
lieskovcové mlieko
extra virgin olej z lieskovcov
(kardamom prášok)
Postup ako vyššie (okrem oleja), sirup pridávame (ak vôbec) podľa chuti, olej len trošku podľa želanej konzistencie. Na hladký krém je potrebný výkonný mixér. Kardamom nie je nutný, to len na spestrenie chuti.
Množstvo gaštanov:lieskovcov cca 3:1. Alebo podľa chuti 😉
V chladničke vydrží cca 2 dni.
Výborne sa hodí na (gaštanové) palacinky, lievance, pečivo. Aj na lyžičku ?
Autor(ka): Veska