Bezfosfátový prášok do pečiva
- nahradí ten obyčajný a dostanete aj v DM
- dobrou alternatívou je aj sóda bikarbóna
Ghee maslo, alebo pražené maslo, prepustené maslo
- ideálne na teplú kuchyňu, je bez laktózy a neprehorí tak ľahko, používali ho aj naše babičky
- kúpite v stánkoch s domácimi mliečnymi výrobkami i bio obchodoch
Kurkuma
- korenina nie síce úplne slovenská,ale je tu domestikovaná a kvoli jej kvalitám ju zaraďujem rada do detského jedla, idálne pridávať na začiatok varenia a spojiť ju s tukom a troškou čierneho korenia
napr: http://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/kurkuma-ucinky/ - kvalitnú kúpite v mnohých bio obchodoch
Rastlinné mlieka
- sú príjemným doplnkom detskej stravy, na pitie, či do varenia. Nie sú náhradou MM.
- dajú sa rýchlo a lacno urobiť aj doma ručným mixérom
- pri kupovaných dobre pozorujte zloženie, mnohé obsahujú kopu soli, cukru a málo samotnej rastliny, vyhnite sa úplne sóji a obohateniam o kalcium, či iné doplnky
Červená šošovica
- ideálna prvá strukovina (nerada uvádzam čas zavedenia nejakej potraviny, vzhľadom na rozdielnosť detí i rodín, toto musí matka sama posúdiť), pred použitím dobre premyť, netreba namáčať, prvú penu pri varení môžete odobrať, nenafukuje