1 malý zeler
1 veľký paštrnák al. petržlen
1 veľká mrkva
1 stredne veľká cibuľa al. malý pór
1-2 strúčiky cesnaku
1 okrúhlica (vodnica) veľkosti mandarínky al. 1/2 stredne veľkej kvaky (alebo malý kalerábik)
1 oranžový batat strednej veľkosti
zelená (čerstvá) vňať (medvedí cesnak/petržlenka/korianderka/žerucha/mladá žihľava…) nakrájaná najemno, asi za hrsť
kurkuma, čierne korenie, soľ v množstvách podľa veku a chuťových preferencií
mletá rasca, saturejka (príp. aj senovka grécka)
(biela) miso pasta 1 PL
hrsť slnečnicových semien lúpaných
olivový olej a ghí
tekvicový olej (príp.konopný)
Množstvo je na cca 2-2,5L polievky (podľa preferovanej hustoty).
1. Prepláchneme slnečnicové semienka, rozložíme na papierovú utierku, aby oschli.
2. Na hrubom strúhadle nastrúhame všetku koreňovú zeleninu a tiež kvaku/kaleráb. Ak máme vodnicu, tú dáme zatiaľ bokom.
3. Cibuľu (pór) nakrájame nadrobno, cesnak (strúčiky) len očistíme, nekrájame.
4. Do rozohriatej zmesi 1/2PL ghí a 1PL oliv.olej dáme p.p. kurkumu, čierne korenie, mletú rascu a vzápätí vhodíme cibuľu. 4-5′ podusíme (s pokrievkou, aby sa cibuľa nepražila a dusila), prihodíme strúčiky cesnaku a po chvíľke nastrúhanú zeleninu.
5. Opäť chvíľu podusíme, pridáme saturejku, potom podlejeme vodou a necháme všetko zovrieť a variť.
6. Nastrúhame si batat na hrubom strúhadle, pridáme ho do polievky po cca 10 minútach varu.
7. Nastrúhame vodnicu najemno, zelenú vňať posekáme nadrobno.
8. Keď je zelenina v polievke uvarená (nie úplne na kašu), vypneme, primiešame miso pastu a dochutíme (ak treba) soľou. Necháme chladnúť.
9. Na mierne rozohriatej panvici krátko zohrejeme osušené slnečnicové semienka – len aby sa rozvoňali, nie zhnedli.
10. Po cca 10-15′ chladnutia (pri izbovej teplote) vhodíme do polievky vodnicu a mixérom všetko rozmixujeme niekoľkými pulzmi tak, aby z toho nebol krém, ale aby zelenina ostala čiastočne priznaná.
11. Servírujeme na tanieri, kam pridáme čerstvú vňať (cca 1/2 PL sekanej vňate na porciu) a teplé (nie horúce) slnečnicové semienka. Kvapneme pár kvapiek tekvicového oleja.
A prečo liečivka?
Je zeleninová, ľahko stráviteľná, pritom je plná energie a živín. Má v tuku rozpustné vitamíny (vit E zo slnečnicových semien, vit K2 z miso pasty, vit D z ghí) a farbivá (betakarotény), vo vode rozpustné vitamíny (vit skup B z miso pasty, zo zeleniny, vit C z vňate, lebo sa vňať nevarí) a farbivá (chlorofyl z vňate), minerály (vápnik z vodnice/kvaky, zinok z tekvic.oleja), probiotiká (miso pasta) a ďalšie dôležité bioaktívne látky (antibakteriálne a protizápalové z cibule/póru, cesnaku a kurkumy; protinádorové z kvaky/vodnice; silice z celeru, paštrnáku, saturejky, medvedieho cesnaku..)..
A navyše: je neskutočne mňamková! 😉
Autor(ka): Veska